trešdiena, 2013. gada 23. janvāris

Latvijas Ātro kredītu burbulis un šokējošas aizkulises


Ātro kredītu nepietiekami kontrolētais pieaugums draud izvērsties kārtējā ekonomikas burbulī un krīzē. Valdība imitē raizes un vēlmi ieviest kārtību, taču patiesībā valstsvīri paši gūst labumu no ātro kredītu biznesa un nav ieinteresēti situāciju mainīt.

Laiks starp ekonomikas burbuļiem vidēji pasaulē ir 7 līdz 9 gadi, tomēr izskatās, ka Latvijā šis rādītājs varētu tikt pārsists ar briestošo ātro kredītu burbuli. Daudzi pat nepamanīja, ka pamati nākamajai krīzei Latvijā tika likti jau nekustamo īpašumu burbuļa sākumā (ātrie kreditori Latvijā sāka aktīvi darboties 2008. gadā). Tikai 2013. gada 22. janvārī Daniels Pavļuts (Ekonomikas ministrija) nāk klajā ar paziņojumu, ka ātro kredītu nozarē saskatāmi jauna burbuļa riski, un saeimā tiek iesniegti grozījumi par kredītu izsniedzēju darbību, kas paredz tos vairāk kontrolēt un ierobežot nesamērīgās soda sankcijas.
Der pievērst  uzmanību faktam, ka līdz brīdim, kad valdība sāk kaut ko darīt kredītu problēmas sakarā ir pagājuši 5 gari gadi! Un jau no paša sākuma bija skaidri redzams, ka tas tautu dzen vēl lielākos parādos. Vienīgā vērā ņemamā aktivitāte, kas  līdz šim ir notikusi šajā sakarā ir 50 tūkstošu latu licencēšanas nodeva, kas tika ieviesta 2011. gadā. Tomēr gudrie sapratīs, ka šis bija lielo spēlētāju iniciēts solis, lai apkarotu sīkos konkurentus, kuru straujais pieaugums sāka traucēt darbam. 50 tūkstoši lati lielajiem ātrajiem aizdevējiem ir sīkums.


Ameriks no sms kredītu kompānijas saņem 81 847 latus


Kam un kāpēc ir izdevīgs šis ātro kredītu burbulis? Pirmkārt tas ir ļoti ienesīgs bizness, kurā ar lobēšanu un kapitāldaļām ir iesaistītas arī augstu stāvošas amatpersonas. Piemēram Andris Ameriks 2011. gadā caur ofšoriem ir saņēmis  81 847 latus no dalības ātro kredītu uzņēmumā – ieguldījis 500 000 EUR un nopelnījis 20% (Puaro raksts par Ameriku un sms credit http://ej.uz/69mu). SMS Credit reklāmas uz Rīgas Domes rēķinu aizmugurēm ir tikai maza niansīte lielajā shēmā. Protams, ka Ameriks nav vienīgā amatpersona, kas gūst labumu no šīs nozares un ir ieinteresēts to lobēt un aizsargāt.
Otrs aspekts, kas padara ātros kredītus interesantus valdības līmenī ir IKP pieaugums un ekonomikas sildīšana, ko radījusi šī nozare. Zinot, ka ātros kredītus līdz šim izmantojuši gandrīz pusmiljons Latvijas iedzīvotāju un, ka vidējais aizņēmuma apjoms ir 150 Ls (http://ej.uz/c72q) var viegli sarēķināt, ka kopējā apgrozībā nonākusī summa ir ap 750 miljoniem latu, jeb gandrīz viens miljards latu! Tā ir nopietna summa, kas virspusēji skatoties uzlabo valsts ekonomikas rādītājus un ir labs instruments, lai valdība varētu palepoties ar panākumiem valsts ekonomikas atlabšanas un izaugsmes veicināšanā. Taču patiesībā, tā ir kārtējā „virtuālā nauda ar laika degli”, kas ar laiku radīs nopietnas globālas problēmas. Analoģiska bija situācija bija ar nekustamo īpašumu burbuli – kad jau sen tika runāts par nepieciešamību iegrožot īpašumu kreditēšanu, bet neviens īsti negribēja pāragri nogriezt sildošo un ienesīgo artavu.
Kādēļ bija vajadzīgi 5 gadi, lai valdība sāktu aktīvāk ierobežot ātros aizdevējus? Tādēļ, ka brīdī, kad aizdevumi tiek apgriezti tiek negatīvi ietekmēti arī valsts ekonomiskie rādītāji. Un pat sociāli atbildīgie valsts kalpi neuzdrošinājās to darīt, kamēr „uz papīriem” neesam atguvušies no iepriekšējās krīzes, jo tas draudētu ar sankcijām no Eiropas un atkritienu bedrē.
Bez tam ir vēl viens spēcīgs spēlētājs, kas ietekmē šābrīža situācija un darbības – tas ir banku sektors, kuram ātro kredītu uzņēmumi noņem arvien lielāku daļu no iespējamiem darījumiem. Tādēļ, visticamāk, banku lobijs ir viens no vērā ņemamiem katalizatoriem jaunajiem grozījumiem pret ātrajiem kreditoriem.

Topošais regulējums atvieglos dzīvi parādos nonākušajiem


Iesniegtie grozījumi ne tikai atvieglos dzīvi lielajām bankām, bet arī, iespējams, aizsargās kredītņēmējus, jo tajos paredzēts ierobežot ātro kredītu aizdevumu likmju apmēru, soda sankcijas, sakārtot aizdevumu izsniegšanas kārtību, kā arī noteikt stingrākus kritērijus kredītu mārketinga aktivitātēm. It kā ļoti skaisti un loģiski, vai ne? Tikai žēl, ka ar piecu gadu novēlošanos. Kārtējo reizi tiek vicinātas dūres pēc kautiņa, tad kad jau sen daudziem radušās neatgriezeniskas problēmas. Bet kā saka – labāk vēlāk nekā nekad.
Nobeigumā jāatzīmē, ka īstermiņa aizdevumi nebūt nav ļaunuma sakne, tie palīdzējuši neskaitāmiem grūtībās nonākušiem cilvēkiem, kuriem bijušas  steidzami nepieciešamas zāles,  remonts vai citas sadzīviskas lietas. Ne visiem ir radi vai draugi no kuriem vajadzības gadījumā aizņemties. Problēma slēpjas nevis opcijā aizņemties ātros kredītus, bet gan tajā, ka lielākā daļa cilvēku aizņemas neparēķinot vai, cik un kādā termiņā varēs atdot. Ātro kredītu procentu likmes ir augstas tādēļ, ka liela daļa tos neatdod un likmes paredzētas īsam termiņam nevis vairākiem mēnešiem. Šie uzņēmumi galvenokārt pelna nevis no pamata likmēm, bet gan no kredītu pagarināšanas likmēm, jeb no neapdomīgajiem aizņēmējiem.

Uzņēmumi vienmēr būs ieinteresēti nopelnīt vairāk uz vientiešu rēķina un biznesa nozares, kurās apgrozās milzīgas naudas summas visos laikos un valstīs agrāk vai vēlāk saaug ar politiskajām intrigām – tas diemžēl ir neizbēgami. Taču no nonākšanas kredītu jūgā gan ir iespējams izbēgt, pat ja nepieciešams aizņemties. Tādēļ beigsim ar jau novazāto, bet patieso ieteikumu – aizņemieties apdomīgi un salīdziniet pirms aizņemties!


Paldies, būšu ļoti pateicīgs par share vai tweet.

9 komentāri:

  1. Labs raksts, ideja kā bankā, ka var blogot arī ne tikai par pašmāju vienmuļajām iespējām aizņemties. Baumo, ka arī http://piepildi.lv/labs-atrais-kredits/ tagad sākšot rakstīt šāda spektra informāciju par kredītiem.

    AtbildētDzēst
  2. Laba diena, es esmu Mason Diego, cienījamu & akreditēto privāto aizdevumu aizdevējs, kurš dod dzīves laikā iespēja aizdevumus. Mēs dodam no visa veida aizdevumu ir ļoti ātrs un vienkāršs veids, Personal Loan, automobiļa iegādes kredīts, Home Loan, studējošā kredīta, uzņēmējdarbības aizdevumu, investīciju aizdevumu, parādu konsolidācijai, un vairāk. Ir ticis noraidīts, bankām un citām finanšu iestādēm? Jums ir nepieciešams konsolidācijas iegādes kredīts vai hipotēkas kredīts? Meklēt ne vairāk, kā mēs šeit esam atnākuši, lai jūsu finansiālām problēmām pieder pagātnei. Mēs aizdevuma fondi, privātpersonas & kompānija, kam nepieciešama finanšu palīdzība 2 % apmērā. Nekādas sociālās apdrošināšanas numuru, kas nepieciešams un nav kredīta pārbaude nepieciešama, 100 % Guaranteed. Es vēlos izmantot šo vidēja jums paziņot, ka mēs padarīt ticamu un saņēmējas palīdzību, un mēs būsim priecīgi jums piedāvāt aizdevumu. Tādēļ rakstiet mums šodien: diegoloancompany@yahoo.com tagad pieteikties aizdevumam.

    AtbildētDzēst
  3. Sveiki, mans vārds ir Elizabete McRooney. Es dzīvoju Eiropā un šodien esmu ļoti laimīga sieviete? Es teicu sev, ka jebkura aizdevuma aizdevējs, kas var mainīt manu un manas ģimenes dzīvi, norādīšu ikvienu, kurš meklē viņiem aizdevumu. Tās man deva mani un mana ģimenes laime, man bija nepieciešams aizdevums 250 000,00 eiro. Lai sāktu mana dzīve man tika nodota šim godīgajam un dievbijīgam aizdevuma uzņēmumam, kurš man palīdzēja ar 250 000 eiro naudas aizdevumu, jo viņi patiesībā ir DIEVA, kas baidās no cilvēkiem, kas ir cienījama kreditēšanas firma.

    Esmu ļoti priecīga, ka pagājušajā mēnesī es saņēmu viņu aizdevumu. Ja jums ir nepieciešams aizdevums, un jūs esat 100% pārliecināts par aizdevuma atmaksu, lūdzu, sazinieties ar viņiem, un, lūdzu, pasakiet viņiem, ka Elizabete McRooney uzrunāja jūs viņiem. Sazināties ar e-pastu: {trustfundfinaceservice@gmail.com}

    AtbildētDzēst
  4. VĒL VĒRTU APLIECINĀT kundzi Julie Jones kundzei par patiesu palīdzību man ar aizdevumu 364 250 $, kad man bija aplaupīti 970 AR ŠO PĒDĒJO DIENU INTERNETA FAKE aizdevumu aizdevējiem, dzīve bija tik pilna ar izaicinājumiem, ciktāl es domāju, ka es nekad nevarētu saņemt aizdevumu no jebkura aizdevēja aizdevējs līdz vienam rītam es redzēju liecību par sievieti, kas viņas aizdevumā ir nopelnījusi no jasmīna jaunieša 6 840 dolāriem, un tāpēc, ka esmu pieteikusi aizdevumu, un šodien esmu tik priecīgs, ka esmu labākā dzīvē ar saviem bērniem, māsas Džūlija Jones patiešām ir tāda veida, kā es varētu saņemt aizdevumu ar zemu stresu no šī aizdevuma uzņēmuma, un, ja jums ir nepieciešams steidzams aizdevums, lai uzsāktu uzņēmējdarbību, samaksātu rēķinu vai konsolidētu savus parādus vai personīgai lietošanai. pieteikties aizdevumam no (juliejonesloancompany@yahoo.com) vai ar whatsApp starpniecību (+234 8086 043 817)

    AtbildētDzēst
  5. Labdien, es esmu Hooks, pašlaik dzīvo Dubajā. Es esmu atraitne ar četriem bērniem, un man bija iestrēdzis finansiālais stāvoklis 20145. gada maijā, un man vajadzēja refinansēt un maksāt rēķinus. Es mēģināju meklēt aizdevumus no dažādām aizdevumu firmām, gan privātām, gan korporatīvām, bet nekad neesmu veiksmīgs, un lielākā daļa banku samazināja manu kredītu. Bet, tā kā Dievam tas būtu, es iepazīstināju ar Dieva sievieti ar privātā aizdevuma aizdevēju, kurš devis manu aizdevumu 850 000 ASV dolāru apmērā, un šodien esmu uzņēmuma īpašnieks, un mani bērni šobrīd labi darbojas, ja jums ir jāsazinās ar jebkuru uzņēmumu lūdzu, sazinieties ar Julie Jones kundzi pa e-pastu @ (juliejonesloancompany@yahoo.com). Piezīme: Šī lapa ir tulkoja mašīntulkošanas programmatūru, klikšķiniet šeit, lai iegūtu angļu valodas versiju. viņa nezina, ka es to daru, bet tagad esmu tik laimīga, ka es nolēmu ļaut cilvēkiem vairāk uzzināt par viņu un arī es vēlos, lai Dievs viņu svētī vairāk. Jūs varat sazināties ar viņu pa viņu pa pastu. juliejonesloancompany@yahoo.com vai caur whatsAPP (+234 808 604 3817)

    AtbildētDzēst
  6. Labdien, esmu Pamela Flores, privātā aizdevuma aizdevējs, kas izsniedz aizdevumu tiem, kuriem ir nepieciešams aizdevums, un tie, kuri vēlas uzsākt jaunu uzņēmējdarbību. Es izsniedzu personas aizdevumus, biznesa aizdevumus, studentu aizdevumus, uzņēmuma aizdevumus un Visu veidu aizdevumi, ar interesējošo likmi 2% kontaktu šodien pie: pamelarosaflores11@gmail.com

    AtbildētDzēst
  7. Vai jums ir nepieciešams likumīgs, godīgs, cienījams un steidzams aizdevums? Jūsu likumīgā aizdevuma meklēšana šodien beidzas, jo mēs esam šeit, lai apmierinātu jūsu finansiālās vajadzības. Ja bankas vai finanšu iestāde jums atteica aizdevumu jebkādu iemeslu dēļ, vairs neuztraucieties par jūsu finansiālajām problēmām, jo ​​mēs esam jūsu finanšu nelaimes risinājums. Mēs esam nodrošinājuši miljardiem (dažādās valūtās) biznesa aizdevumus vairāk nekā 32 000 uzņēmumu īpašniekiem. Mēs izmantojam mūsu pašu noteikto riska tehnoloģiju, lai sniegtu jums pareizo biznesa aizdevumu, lai jūs varētu augt jūsu bizness. mēs piedāvājam visu veidu aizdevumu ar zemu procentu likmi un arī aizdevuma atmaksas ilgumu. Vai jums ir slikts kredīts? Vai jums ir nepieciešama nauda rēķinu apmaksai? vai arī jūs uzskatāt, ka ir nepieciešams sākt jaunu biznesu? Vai jums ir nepabeigts projekts sliktā finansējuma dēļ? Vai jums ir nepieciešama nauda, ​​lai ieguldītu kādā specialitātē, kas jums nāks par labu? ISLAMIC REFINANCING LOAN COMPANY
    mērķis ir sniegt izcilus profesionālus finanšu p akalpojumus e-pasts: [islamicrefinancing@gmail.com]
    Whatsapp; +15716666386

    AtbildētDzēst
  8. šodien esmu sajūsmā. Esmu redzējis vairākus komentārus no cilvēkiem, kuri jau bija saņēmuši kredītu no LAPO M-F, tāpēc nolēmu pieteikties, pamatojoties uz populāriem ieteikumiem un tikai pirms dažām stundām savā kontā apstiprināju kopējo summu 28 500 eiro. Šīs ir patiešām lieliskas ziņas, un es iesaku ikvienam, kam nepieciešams īsts aizdevums, pieteikties pa e-pastu: lapofunding960@gmail.com
    Whatsapp +447883183014

    AtbildētDzēst
  9. Aizdevuma piedāvājums starp atsevišķu somu

    Mēs esam aģentūra, kas piešķir aizdevumus ikvienam, kam tas ir nepieciešams un kas spēj tos atmaksāt ar procentu likmi 2%.
    Mūsu piedāvājumi svārstās no 5000 EUR līdz 900 000 EUR.
    Lūdzu, sazinieties ar mums, izmantojot šo adresi: michaelgrilous@gmail.com

    AtbildētDzēst